Treceți la conținutul principal

4 mai 1985 - zi plina la Tabara de Scrabble Covasna '85 (III) ă

Din Jurnalul Taberei de Scrabble Covasna 85, de Mihai Covaciu

Alte articole:


 

4 mai 1985 - zi plină

4 mai - Partea I

4 mai - Partea a II-a

Cheful Final 

SÂMBĂTĂ, 4 MAI 1985, LA ORELE SERII.



Pentru meritul de a fi participat în primul rând la toate activitățile de scrabble organizate în această primă parte a Taberei, precum și pentru rezultatele foarte bune – de ansamblu – obținute în concursuri, organizatorii Taberei au acordat celor de mai jos câte o placă de faianța inscripționată



1. Claudia MIHAI – București

Pentru rezultate foarte bune în concursurile de Scrabble duplicat, confirmând poziția de lider în clasamentul
TOP –  84
2.  Gabriel MUREȘAN – Mediaș

Revelație a anului 1985, component al redutabilei echipe a Mediașului, pentru rezultate bune și foarte bune la mai toate concursurile organizate în Tabără
3. Marilena PANAIT – Piatra Neamț

Laureată scrabble pentru rezultate foarte bune, pentru frumusețea analizelor, pentru pasiune și pentru tot…
4.  Eugenia MIFTODE – Piatra Neamț

Revelație a anului 1985, pentru rezultate bune obținute în Tabără și mai ales pentru excepționalul rezultat realizat la Scrabble anticipație



5. Dan Valentin BOTEZ - Brașov

Pentru rezultate bune și foarte bune, în special la Problemistica Scrabble

6.  Niculae Ermil EFTIMIU – Giurgiu

Rebusist de frunte convertit la scrabble, pentru rezultate bune și foarte bune în concursuri


7. Sorin RĂDOI – Sibiu

Laureat  pentru comportamentul său onest și atent, cu titlul de CEL MAI PLĂCUT PARTENER DE JOC!






Se cuvine să mai facem o MENŢIUNE SPECIALĂ pentru  Gelu CRUCERIU –  Caransebeș
 care deşi a stat puţin timp în Tabără, a “cules” cele mai multe puncte pentru TOP – 85. A fost absent de la Festivitatea de premiere, atât din “vina” lui, cât și a organizatorilor. Va primi ulterior un exemplar din JURNALUL TABEREI

Mihai Covaciu:


În numele celor care s-au străduit organizeze TABĂRA DE SCRABBLE DE LA COVASNA, transmitem tuturor participanților salutul nostru, îi felicităm și le mulțumim că au răspuns acestei inițiative.
Dragi prieteni, desigur că printre noi se află de-acum și învingătorii concursurilor organizate. Dar ideea de bază a întregului eveniment SCRABBLE desfășurat la Covasna este că nimeni n-a luat… bătaie, nimeni nu a pierdut: cu toții am câștigat. Am câștigat noi prieteni, am câștigat experienta în tainele acestui joc, în cunoașterea limbii române. Pentru mulți dintre noi, aceste zile vor rămâne de neuitat.  Poate nu în ultimul rând, a câștigat și stațiunea Covasna – implicit hotelul Bradul, în care ne aflăm – câțiva oaspeți care vor mai reveni pe plaiurile acestea, pentru că ne-am simțit minunat, profitând de ospitalitatea cu care am fost primiți.
Câteva mențiuni se impun, totuși, a fi făcute. Covasna se află, e drept, în centrul țarii. Dar apreciem efortul celor din Constanța, Timișoara, Giurgiu, Baia Mare, Galați, Arad etc. – care n-au pregetat să călătorească, unii chiar 24 de ore – pentru a fi alături de noi. E o dovadă a răspândirii acestui joc, a modului în care este îndrăgit (din FLACĂRA: 20.000 de jocuri vândute, cerere 60.000; ergo aproximativ 100.000 de jucători !!!).
O mențiune specială mai facem pentru Ioan TŐRŐK, Alexandru GAŞPAR, Ștefan GALL (?), Francisc KONICIKA, Maria COVACIU, Iosif BARTHA și alții – români de naționalitate maghiară, oameni care prin însăși practicarea, cu succes chiar, a acestui joc, dovedesc corectitudinea cu care ne vorbesc și ne cunosc limba și posibilitățile ei. Îi felicităm şi le dorim deplină afirmare şi noi succese!
Tot la mențiuni speciale îi încadrăm și pe tineri (Bogdan ALUPEI, Valentin CRĂCIUNICĂ și alții), ale căror rezultate demonstrează că vârsta creativității e una dintre cele mai potrivite și pentru scrabble.
În sfârșit, cred că sunt în asentimentul tuturor în a-i adresa inginerului Nicolae OPRIŞIU toată gratitudinea noastră, pentru că s-a “zbătut” și a reușit să ne strângă pe toți, să ne facă să ne simțim bine, adică să organizeze întreaga Tabără de așa natură încât să contribuie la succesul acestui minunat joc, cât și la… fericirea noastră!
Mulțumim de asemenea principalilor animatori ai jocului de SCRABBLE, care ne-au făcut plăcerea să fie prezenți în Tabăra noastră. Este vorba de binecunoscuții Ninel ALDEA, Mihai DUDEA, Alexandru PETRESCU, Claudia MIHAI, Marilena PANAIT, Viorel NAGHI, Tudor CANŢER, Grigore Radu SCURTU, Gabriel ENE, Ilie SOCOLOV, Vasile TĂNASE, Iuliu IOVANOV, Niculae Ermil EFTIMIU. Poate ordinea citirii nu e cea mai reușită, poate – de fapt, sigur – nu i-am enumerat pe toţi, dar sperăm să nu ne-o ia nimeni în nume de rău (oricum, Topul e publicat în REBUS…).
De asemenea, suntem siguri că, cel puțin cu sufletul, au fost tot timpul în mijlocul nostru și “marii absenţi” ai Taberei de la Covasna: Șerban TEODORU, Vasile NICHIFOROV, Florica Dorina IACUBOVICI, Augustin MARICA, fam. CHIRCU din București, Mircea BOJIŢĂ, Petrică AIDIMIREANU, Daniel CONSTANTINOIU, fam. GHEORGHIU din Timișoara și alții care, majoritatea din motive exclusiv obiective – n-au putut fi prezenți.
  În încheierea acestui speech, sau în deschiderea acestei seri, să ne urăm reciproc multă sănătate, neuroni în  continuă mișcare, succese profesionale (că la SCRABBLE suntem plini de succese personale cu toţii…) și să închinăm un păhărel de tărie în cinstea jocului care ne-a reunit aici, a stațiunii Covasna, gazda noastră, și a tovarășului Iuliu VIZI, directorul acestui lăcaș de odihnă și de cultură “scrabble-istă”, care ne-a oferit hotelul, sala de joc și toată ospitalitatea covăsneană. LA MULTI ANI!

După potolirea aplauzelor și după o gură de votkă (binevenită), Dan URSULEANU (redactor al emisiunii radio pentru tineret Programul III – LOGICON), în calitate de purtător de cuvânt al “grupului de la Bucureşti” (cel mai consistent calitativ și cantitativ) și în același timp al tuturor “ex-covăsnenilor” prezenți în Tabără, a mulțumit organizatorilor, personal lui Nicolae OPRIŞIU (pe care l-a copleșit cu laude, meritate). Speech-ul său nu a avut rigiditatea celui precedent, dimpotrivă – se poate afirma că a fost chiar… flexionar, animând spiritele în mod constructiv spre bună dispoziție. A dat citire chiar şi unei epigrame reușite (de pe un șervețel), care s-a pierdut însă în vâltoarea evenimentelor. Acest aspect negativ – pierderea șervețelului – avea ne fie învățătură de minte, astfel încât, la cheful final din 11 mai, toate șervețelele aveau să fie culese, strânse și îndosariate – spre a fi publicate (cel puțin) în acest JURNAL AL TABEREI! O precizare, totuşi, în legătură cu epigrama respectivă: cu această ocazie avea fie găsită prima rimă a cuvântului “scrabble”, şi anume “greblă”! Ulterior aveau să fie găsite şi alte rime, dar această “greblă” a suscitat un viu interes printre scrabblişti – aşa cum o vor dovedi faptele petrecute cu ocazia reuniunii prieteneşti de adio din 11 mai 1985.
            … A urmat friptura, dar când se ajungă la murături, gălăgia a fost spartă de o veste surprinzătoare: Mihai COVACIU găsise – el ştie unde – CARNETUL DETECTIVULUI HOTELULUI, din care a citit unele pasaje sub forma unor

ȘTIRI
PIATRA NEAMȚ – Pentru Tabăra de Scrabble de la Covasna, se pare că Municipiul Piatra Neamț a trimis 3 echipaje: echipajul Marilena PANAIT, echipajul Eugenia MIFTODE şi, la mijloc, echipajul Alexandru MANOLE.

            BUCUREŞTI – Prietenii şi colegii de muncă îi transmit concurentei Dora ENE, care este “bolnavă”, mult succes în Tabăra de la Covasna şi distracţie plăcută!

            TÂRGOVIŞTE – Federația Română de Fotbal îi face cunoscut arbitrului de specialitate Tinel ALDEA că meciurile se “aranjează” numai la fotbal! Totuși remarcă priceperea cu care a aranjat partida de scrabble liber cu Dan Valentin BOTEZ.

            BAIA MARE – Comandantul aeroportului din Baia Mare transmite navigatorilor Octavian CUDALBU şi Andrei FERŢIGAN că a fost recepționat noul tip de radar, sub forma unui FLIPPER la care extragerea celor 7 litere pentru scrabble se face computerizat, trăgând de o manetă…

            COVASNA – Aflăm din surse sigure că juriul format din Nicolae OPRIŞIU, după costisitoare deliberări, a binevoit să admită în turul doi al concursului MISS SCRABBLE COVASNA 1985 următoarele concurente: Camelia URSULEANU, Olga STĂNCIUCU, Gabriela ALDEA, Carmen PETRESCU, Lucia BREZAI, Aurora VOINESCU, Marilena PANAIT, Denisa GHINESCU, Eugenia MIFTODE, Maria FLOREA, Mirela ALDEA, Ştefania IORDACHE, Carmen OPRIŞIU, Maria COVACIU, Claudia MIHAI, Ana PETROVICI, Doamnele EFTIMIU şi AIDIMIREANU, Nina STERPU, Dora ENE şi pe toate celelalte reuşite ale sexului frumos mai mult sau mai puţin prezente în Tabără. Menţionăm că ordinea citirii n-are nici o legătură cu preferinţele juriului sau cu rezultatele obţinute (la scrabble, bineînţeles…).

            SIBIU – Federația Internațională de Scrabble Profesionist acordă premiul FAIR PLAY concurentului Sorin RĂDOI şi îl declară “cel mai plăcut şi mai bine simţit partener”. Precizare: premiul acordat nu se bazează numai pe scuzele cerute de la Nicolae OPRIŞIU când l-a înviins la Scrabble corespondent!!

            BUCUREŞTI – Se pare că Academia Română i-ar fi anunţat în particular pe Ninel ALDEA şi Nicolae OPRIŞIU că vor fi şterse din cele 3 dicţionare acceptate cuvintele DĂRUITĂ şi CLOCEŞTE – scrabble-uri pe care domniile lor nu le-au “zărit” în partida liberă, una din vedetele concursului, de altfel…

            MEDIAŞ – Ministerul Sănătăţii Publice îi aduce la cunoştinţă domnului Pamfil BREZAI că la Covasna se pot face aerosoli cu mult succes, dar numai dacă se combină cura în aer liber cu cea făcută în fumul de ţigară şi creier aprins din sala de joc…
Tudor CANŢER – Sibiu: Pentru locul 17 la concursul de Scrabble duplicat nu trebuia să mituiţi organizatorii Taberei de la Covasna cu 400 lei (banii de cazare şi masă; n.a.). Oricum, rămâne valabil ultimul număr din FLACĂRA REBUS, vezi TOP – 84.

            IOVANOV-NAGHI – Arad şi CUDALBU-FERŢIGAM – Baia Mare: Aceste cupluri inseparabile au ajuns la concluzia că atunci când doi oameni se iubesc, nu contează sexul. Îi sfătuim să se întoarcă cu trenuri diferite în municipiile de reşedinţă, rugând nevestele să-i aştepte la gară.

            Iosif BARTHA – Braşov: Este autorul expresiei OM M-AM FĂCUT!, scăpată în turul 11 al partidei de Scrabble anticipaţie.

            Gheorghe PREDA – Galaţi şi Ştefan PALL – Bucureşti: Sunteţi câştigătorii melodiei Te rog, ai răbdare cu mine, acordată ca premiu pentru ultimul loc la câte un concurs de Scrabble duplicat. Melodia se va difuza prin interfon (dar, din spitit de prevedere, numai în camerele respective !!! Aviz amatorilor!).

            Mihai COVACIU – Sf. Gheorghe: Vă sfătuim să abandonaţi jocul de SCRABBLE în favoarea literaturii de anticipaţie lingvistică, utilizând în exclusivitate cuvinte imposibile din DEX, DOOM şi DLRM.

            Gabriel ENE – Bucureşti: Ne atenţionează că în sala de joc se simte miros de creier fiert, piept afumat şi păstrugi… spurcaţi. Propune organizarea unui joc la iarbă verde. De exemplu, Cupa PLANUL ÎNCLINAT. Participanţii vor purta numai şort, tenişi şi, în ultimă instanţă, un maiou (pentru bărbaţii foarte, foarte păroşi…).

            Ninel ALDEA – Bucureşti: În legătura cu problema ce a figurat în TOP – 85 la Covasna, vă recomandăm ca pe viitor să pregătiţi probleme şi pentru scrabblişti, nu numai pentru rebusişti…

            M. PANAIT, E. MIFTODE, Al. MANOLE - Piatra Neamţ: Pe viitor sunteţi invitaţi să participaţi şi la concursurile de Duplicat, nu numai la Anticipaţie (la care puteţi măcar să ne daţi un “for” de 150 p).
            Vasile TĂNASE – Mediaş: Vă propunem o multiplicare cu 9 (copii…) – scrabble-ul RECĂSĂTORIRE. Succes!
            Nicolae OPRIŞIU – Sf. Gheorghe: Se pare că deţine o serie de secrete referitoare la jocul de SCRABBLE ADVERS. În acest sens, cel mai mare secret îl constituie rezultatul partidei cu Şerban TEODORU!

            Claudia MIHAI – Bucureşti: Declarând că pe viitor va juca numai cu forme flexionare, se angajează să elaboreze un catalog cu reguli gramaticale valabile în jocul de SCRABBLE. Calitatea de lingvistă şi de fruntaşă în topuri ne face să-i acordăm toată încrederea (sprijinul – nu, pentru că i-l acordă soţul, oricum…).

            Tot CAPITALA: Colectivul de redactare a paginii SCRABBLE din FLACĂRA REBUS ne aduce cu gingăşie la cunoştinţă, prin purtătorul său de cuvânt Dan PETRESCU, zis şi Alexandru, că pe viitor se vor accepta în concursurile oficiale organizate şi forme flexionare… mamelare! (vezi MAMELE – Duplicat, 2 mai 1985).

            Ştefania IORDACHE – Galaţi: Numai în săptămâna 29 aprilie – 4 mai 1985 au fost înregistrate 86 de înscrieri la Scrabble prin corespondenţă cu Ştefania IORDACHE. Din motive obiective, nu toate aceste cereri vor putea fi satisfăcute…

            Scrabble-City: Juriul corect, incoruptibil şi nepărtinitor a acordat în unanimitate de voturi MARELE PREMIU PENTRU BUNĂVOINŢĂ localităţilor FETEŞTI, CONSTANŢA şi GIURGIU, participante în aceeaşi bancă şi aproape în afară de concurs la CUPA ORAŞELOR – o partidă de Scrabble duplicat pe echipe.

            Ovidiu OPRIŞIU – Braşov: Se oferă să organizeze Tabăra de Scrabble Braşov 1986 într-o sâmbătă la ora 16, când intră rapidul 35, în marea sală de aşteptare a gării din Braşov. Deviza întâlnirii: răspândirea jocului în marea masă a navetiştilor! Fratele său, Nicolae OPRIŞIU, se oferă să fie arbitru, măsluind extragerile astfel încât să iasă câştigătoare numai Marilena PANAIT şi Claudia MIHAI – cu condiţia să accepte şi forme flexionare (!!). Hotărârea de a deveni arbitru a luat-o în urma rezultatelor nesatisfăcătoare avute în prima sîptămână a Taberei, invers proporţionale cu numărul susţinătorilor (nevastă, 4 copii, fraţi, cumnaţi, nepoţi, prieteni; o cuvenită precizare: căţel n-are!).

            Iuliu IOVANOV – Arad: Organele de ordine ale hotelului vă atrag atenţia să nu mai umblaţi noaptea cu BUTELCUŢE pe sub LĂMPIŢE la Scrabble corespondent.

            Marilena PANAIT şi Eugenia MIFTODE –  Piatra Neamţ: Aflăm la închiderea ediţiei că cele două concitadine şi-au dedicat reciproc melodia Merit eu / sau meriţi tu – un cântec deloc EXTRANEU, premiat din câte ştim în cadrul Festivalului cântecului ostăşesc la sate.
Repărṭiṭi acest articol!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Turneul de Scrabble Timișoara, 29-30 iulie 2006

Turnee memorabile de Scrabble Timișoara 29-30 iulie 2006 Competi ția: Campionatul Na ț ional Individual de Scrabble - Seniori, etapa a IV-a. Organizator: Clubul Sportiv FITT TIM-TEAM Timi șoara . Arena ș i cantonamentul: Casa Tineretului din Timi șoara. Vremea: z ăduh mare, ostoit prin incursiuni periodice la Festivalul Berii, Vinului ș i Pastramei de l âng ă Stadionul Dan Păltinişanu. Foto: Laurian Ieremeiov - organizatorul principal al turneului  Grup de scrabbleri la Timi ș oara 2006  

Dicționarul de cuvinte scurte Vasile Nichiforov

Dicționar de cuvinte scurte Dicționarul Vasile Nichiforov La începutul anului 1990 Vasile Nichiforov anunța realizarea unui Dicționar de cuvinte scurte conceput după principiile riglei de calcul. Câteva pagini din dicționarul Nichiforov, recuperate prin amabilitatea lui Luigi Mara:     Împărţiţi acest articol prietenilor şi cunostinţelor

Scurtă lecție de tactică de Maestrul Sportului Mihai Negrea

Meciuri memorabile de Scrabble Maestrul Sportului Michi vs Waxberry (robot) 598-597 la 9 septembrie 2014 Arena: WordBiz, Internet Scrabble Club , ISC. Dictionary: LOC, time: 60 0 rated, noescape: ON, challenge: Data: 09:Sep:14 În finalul partidei, Maestrul Mihai Negrea, Michi,  îl păcălește tactic pe Waxberry, unul dintre cele mai puternice programe informatice pentru jucat scrabble. Magistrul urzește fără taină o multiplicare cu 6 a literei G, iar robotul, cu sufletul curat, ignoră primejdia și pierde avansul pe care chiar și un cadet ar fi știut să-l apere. Michi - iaaeien                 Waxberry - arnafst 1) CHANGE - addefim         H4 frans 40 - tta?trl 2) 9G med 26      - adefimv 6F tratatUl 61 - sutilnb 3) 5J vafe 59     - adeiimt J2 bulvan 39 - daiplst 4) 10I imediat 74 - aceinoz N8 plastida 70 - ipdibcu 5) O2 cazonei 137 - eilostu O13 cub 68 - aujdiip 6) 11C solutie 68 - ?eennrr